Yatırımcıyı ‘Türk Lirası olarak değil dolar olarak bakılmalı’ diyerek uyardı!

Borsa İstanbul’un Güçlü Çıkışı Yatırımcıları Heyecanlandırıyor

Piyasalarda son dönemde dikkat çeken en önemli gelişmelerden biri, Borsa İstanbul’un güçlü çıkışı oldu. Geçtiğimiz hafta 10.869 puandan başlayan BIST100 endeksi, uzun bir süre 10.000 puanın altında seyrini sürdürmüştü. Ancak, geçtiğimiz yılın Mayıs ve Nisan aylarında tarihi zirvesini kırarak 11.000 puana ulaşan Borsa İstanbul, tekrar yatırımcıların ilgi odağı haline geldi.

Küresel ve Yerel Etkiler Piyasaları Şekillendiriyor

FED’in faiz kararları ve diğer makroekonomik gelişmelerin küresel piyasalardaki etkisi devam ederken, Türkiye’ye özgü iç dinamikler ve uluslararası ilişkiler de büyük önem arz ediyor. ALB Yatırım Başekonomisti Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, Borsa İstanbul’daki son gelişmeleri değerlendirerek kısa vadede 11.000 puanın tekrar test edilebileceğini belirtiyor.

Borsada Gelişmeler ve Yatırım Tavsiyeleri

10.840 puana yaklaşık 295 dolara denk geldiğini belirten Eryılmaz, yatırımcıları sadece TL bazlı verilere değil, aynı zamanda dolar bazlı verilere de dikkat etmeleri konusunda uyarıyor. Türkiye’de enflasyonun düşmesi ve politika faizlerinin azalması, piyasaları olumlu etkilerken, Avrupa Birliği ile ilişkilerdeki olası iyileşmeler de Borsa İstanbul’u destekliyor. Eryılmaz, bu etkilerin endeksi yükseltme potansiyeline sahip olduğunu ifade ediyor.

Yabancı Yatırımcılar ve Yıl Sonu Beklentileri

Eryılmaz, Borsa İstanbul’un 11.252 puan seviyesini aşma arzusunun yüksek olduğunu ve özellikle yabancı yatırımcı ilgisinin arttığını vurguluyor. Avrupa’dan gelen olumlu haberlerin, Borsa İstanbul’a daha güçlü bir yükseliş getirebileceğini belirtiyor. 2025 yılı sonunda Borsa İstanbul’un 14.000 puan seviyelerine ulaşabileceğini öngören Eryılmaz, piyasa beklentilerinin ise 14.300 civarında olduğunu ancak kendi tahmininin daha temkinli olduğunu dile getiriyor.

Related Posts

Küresel elektrik üretiminin yüzde 41’i yenilenebilir ve nükleer enerjiden sağlandı

Geçen yıl küresel çapta üretilen elektriğin yüzde 41’i yenilenebilir ve nükleer enerjiden elde edildi.

Asgari ücret 4 ayda eridi: Emekçinin cebinden 2 bin 953 TL buharlaştı!

DİSK-AR’ın yayımladığı Ücret Kayıpları İzleme Raporu’na göre, 2025’in ilk dört ayında net asgari ücret enflasyon karşısında 2 bin 953 TL değer kaybetti. Rapor, temmuzda zam yapılmasının zorunlu hale geldiğini ortaya koydu.

Demir fiyatları son 2 haftanın en yüksek seviyesinde

Demir cevheri fiyatları, Çin’in açıkladığı son teşvik paketleri ve ABD ile Çin arasındaki ticari gerilimin yumuşayacağına dair beklentilerin etkisiyle yükselişe geçerek son iki haftanın zirve seviyelerine ulaştı. Dalian Emtia Borsası’nda (DCE) Eylül …

Ekonomi ve piyasa yazısı yazmak ya da yazmamak

Türkiye’de siyasi gündem ne kadar gerilimli olursa olsun, her dönemde ekonomi ülkenin en önemli meselesi olduğu açıktır. Özellikle pandemiden sonra tüm dünyada tedarik zincirinin bozulmasıyla birlikte gıdaya erişimden enflasyona kadar pek çok alanda ciddi dengesizlikler yaşandı. ABD ve Çin dahil olmak üzere hiçbir ülke bu süreçten etkilenmeden çıkamadı. Bizim memlekette ise çoğu zaman insanlar kendi işine odaklanmak yerine, üzerine düşmeyen konular hakkında fikir yürütmeyi tercih eder. Siyaset,

Sebze fiyatları arttı vatandaş bedava fide kuyruğuna girdi

Ekonomik kriz nedeniyle alım gücü düşen vatandaş kuyruklara mahkûm edildi. Ucuz gıda kuyruklarının ardından bu kez de Kayseri’de bedava domates fidesi dağıtımında uzun kuyruklar oluştu.

Türkiye hidroelektrikte dünyanın ilk 10 ülkesi arasında

Türkiye, nisanda yayımlanan Global Energy Monitor raporuna göre, işletmede bulunan hidroelektrik kapasitesiyle dünyada en yüksek kapasiteye sahip 20 ülke arasında ilk 10’a girdi.