Vergi uzmanı Bingöl: Otomobil tekerlekli vergi dairesi haline geldi; vatandaş yaşlı araçlara servet ödemek zorunda kalıyor

Otomobildeki ÖTV Artışları Halkı Zorluyor

Vergi uzmanı Ozan Bingöl, otomobildeki özel tüketim vergisine (ÖTV) ilişkin olarak önemli açıklamalarda bulundu. Bingöl yaptığı yazılı açıklamada, otomobillerin artan vergi yükleri nedeniyle vatandaşları zor durumda bıraktığını belirtti.

Türkiye’de yaşanan yüksek enflasyonun, ödenen vergileri doğrudan etkilediğine dikkat çeken Bingöl, otomobil vergilerinin de bu durumdan nasibini aldığını vurguladı. Bingöl, yazısında şu ifadelere yer verdi:

“Otomobil vergileri, enflasyondan etkilenen alanlardan biridir. Aracın vergisiz fiyatına göre belirlenen ÖTV oranı, otomobil vergilemesinde önemli bir rol oynamaktadır. Vergi matrahı arttıkça, ÖTV oranı da artmaktadır.”
ÖTV oranlarının belirlenmesinde vergi öncesi fiyatın önemli olduğunu belirten Bingöl, matrah dilimlerinin uzun süre güncellenmemesi nedeniyle otomobillerde gizli ÖTV zammı yapıldığını ifade etti. Bu durumun aynı zamanda otomobillerdeki KDV yükünü artırdığını gösterdi.
Yüksek enflasyon ve artan otomobil fiyatlarına rağmen, ÖTV matrah dilimlerinin güncellenmediğini vurgulayan Bingöl, konuya ilişkin şu bilgileri paylaştı:
“Son 10 yılda 1 trilyon 347 milyar 980 milyon lira olan ÖTV tahsilatı, bugünkü dolar kuruyla 3 trilyon 56 milyon liraya ulaşmaktadır. Bu durum, vatandaşların ciddi bir vergi yükü altında olduğunu göstermektedir.”
ÖTV oranlarının sürekli olarak artırıldığını ve matrah dilimlerinin güncellenmediğini belirten Bingöl, vatandaşların gereksiz yere fazladan vergi ödemek zorunda kaldığını dile getirdi. Otomobillerin vergi dairesine dönüştüğünü ifade eden Bingöl, bu durumun kabul edilemez olduğunu belirtti.

Yazının tamamını okumak için tıklayınız

Related Posts

Küresel elektrik üretiminin yüzde 41’i yenilenebilir ve nükleer enerjiden sağlandı

Geçen yıl küresel çapta üretilen elektriğin yüzde 41’i yenilenebilir ve nükleer enerjiden elde edildi.

Asgari ücret 4 ayda eridi: Emekçinin cebinden 2 bin 953 TL buharlaştı!

DİSK-AR’ın yayımladığı Ücret Kayıpları İzleme Raporu’na göre, 2025’in ilk dört ayında net asgari ücret enflasyon karşısında 2 bin 953 TL değer kaybetti. Rapor, temmuzda zam yapılmasının zorunlu hale geldiğini ortaya koydu.

Demir fiyatları son 2 haftanın en yüksek seviyesinde

Demir cevheri fiyatları, Çin’in açıkladığı son teşvik paketleri ve ABD ile Çin arasındaki ticari gerilimin yumuşayacağına dair beklentilerin etkisiyle yükselişe geçerek son iki haftanın zirve seviyelerine ulaştı. Dalian Emtia Borsası’nda (DCE) Eylül …

Ekonomi ve piyasa yazısı yazmak ya da yazmamak

Türkiye’de siyasi gündem ne kadar gerilimli olursa olsun, her dönemde ekonomi ülkenin en önemli meselesi olduğu açıktır. Özellikle pandemiden sonra tüm dünyada tedarik zincirinin bozulmasıyla birlikte gıdaya erişimden enflasyona kadar pek çok alanda ciddi dengesizlikler yaşandı. ABD ve Çin dahil olmak üzere hiçbir ülke bu süreçten etkilenmeden çıkamadı. Bizim memlekette ise çoğu zaman insanlar kendi işine odaklanmak yerine, üzerine düşmeyen konular hakkında fikir yürütmeyi tercih eder. Siyaset,

Sebze fiyatları arttı vatandaş bedava fide kuyruğuna girdi

Ekonomik kriz nedeniyle alım gücü düşen vatandaş kuyruklara mahkûm edildi. Ucuz gıda kuyruklarının ardından bu kez de Kayseri’de bedava domates fidesi dağıtımında uzun kuyruklar oluştu.

Türkiye hidroelektrikte dünyanın ilk 10 ülkesi arasında

Türkiye, nisanda yayımlanan Global Energy Monitor raporuna göre, işletmede bulunan hidroelektrik kapasitesiyle dünyada en yüksek kapasiteye sahip 20 ülke arasında ilk 10’a girdi.