Aşırı Düşünme ile Başa Çıkma Rehberi

Aşırı Düşünme ile Nasıl Başa Çıkılır?

Kafanızda bozuk plak gibi sürekli dolaşan düşüncelerden sıkıldınız mı? Gelecek kaygılarıyla mı yaşıyorsunuz yoksa geçmişteki hatalara mı takılı kaldınız? Endişelenmeyin, bu durumdan kurtulmak sandığınız kadar zor değil.

Yeditepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Berke Kırıkkanat, aşırı düşünmeye dair önemli bilgiler verdi ve bu tuzağı nasıl aşabileceğimizi anlattı.

“Düşüncelerin İçeriğiyle Tükenme Hali”

Doç. Dr. Kırıkkanat, zihnimizin bir konu hakkında sürekli düşünme eğilimine dikkat çekerek, bu yetinin diğer canlılardan farkımızı ortaya koyduğunu belirtti. Aşırı düşünmenin bir düşüncenin üzerinde saatlerce zaman harcamayı gerektirdiğini vurgulayan Kırıkkanat, bu durumun karar vermeyi zorlaştırdığını, problemleri abartarak önemsediğimizi ve harekete geçmeyi engellediğini söyledi.

Neden Aşırı Düşünüyoruz?

  • Belirsizliğe tahammülsüzlük
  • Her konuya çözüm bulma eğilimi
  • Kusursuz olma isteği
  • Geçmiş deneyimleri genelleme

Aşırı Düşünmenin Yol Açtığı Sorunlar

  • Düşük enerji seviyesi
  • Odaklanma problemleri
  • Ruhsal rahatsızlık
  • Uykusuzluk

Aşırı Düşünmeden Kurtulmanın Yolları

Doç. Dr. Berke Kırıkkanat, aşırı düşünmeden kurtulmanın bazı etkili yollarını şu şekilde sıraladı:

Düşüncelerinizi Fark Edin:

Farkındalık egzersizleriyle düşüncelerinizi gözlemleyin, oluşturan sebepleri anlamaya çalışın ve bu düşüncelerin sizi nasıl etkilediğini fark edin. Bilinçli farkındalık size düşüncelerinizle olan iletişiminizi geliştirme fırsatı sunar.

Yapabileceklerinize Odaklanın:

Kendinizi tanıyarak güçlü ve geliştirilmesi gereken yönlerinizi belirleyin. Zihin problemlerine takılıp kalmaktansa yapabileceklerinize odaklanın.

Dikkat Dağıtıcı Egzersizler Yapın:

Dikkatinizi başka aktivitelere odaklayarak düşüncelerinizden uzaklaşın. Hoşunuza giden aktiviteler ve hayaller, aşırı düşünme alışkanlığını azaltmada etkili olabilir.

Kusursuz Olmadığınızı Kabul Edin:

Hata yapmaktan korkmayın ve kendinizi sürekli mükemmeliyetçi bir şekilde eleştirmekten vazgeçin. Hatalarınızı kabul ederek kendinizi affedin.

Destekleyici Bir Çevre Edinin:

Olumsuz düşüncelerinizi tetikleyebilecek kişilerden uzak durun ve destekleyici bir çevre edinin. Pozitif ve sağlıklı ilişkiler, aşırı düşünme eğilimini azaltmada önemli bir rol oynar.

Kaynak: BYZHA – Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Psikolog Üyenin İcap Nöbeti Zaferi

Psikolog olan bir hastane çalışanı için ‘icap nöbeti’ davası açan sendika, mahkemeyi kazandı. 

Kara Veba geri mi döndü? İlk kez insandan insana bulaştı: ‘Zatürreyle geçiyor’

Yüzyıllar boyunca tarihin en ölümcül hastalıklarından biri olarak anılan veba, 2023 yılında yeniden ortaya çıktı. İç Moğolistan’da kaydedilen son vakalarda, tarihte ilk kez insandan insana bulaşma ihtimali gündeme geldi. Bir ailenin üç ferdinde art arda görülen enfeksiyon, vebanın sessizce yön değiştirdiğini mi gösteriyor?

İlaçtan zehirlendi: 17 yaşındaki hasta helikopter ambulansla Ağrı’ya sevk edildi

İlaç zehirlenmesi nedeniyle hastaneye kaldırılan 17 yaşındaki genç, gelişen ritim bozukluğu sonrası helikopter ambulansla Ağrı’daki yoğun bakım ünitesine sevk edildi.

Bilim insanları en sağlıklı öğle yemeğini açıkladı: Tavuk değil, et değil, sebzelerden iki kat daha sağlıklı!

Bilim insanları, en sağlıklı öğle yemeğinin tavuk veya kırmızı et değil, baklagiller olduğunu açıkladı.

Bu hastalık kadınlarda daha sık görülüyor ve 20-40 yaş arasın teşhis ediliyor!

Multipl Skleroz (MS) hastalığı kadınlarda daha sık görülüyor ve genellikle 20-40 yaş arasında teşhis ediliyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Meltem Can İke, MS hastalarının fizyoterapi, egzersiz, sağlıklı beslenme ve sıcak ortamdan kaçınma gibi tedbirlerle yaşam kalitelerini artırabileceğini vurguladı.

C vitamini eksikliği diş eti kanamalarına neden oluyor

Diş eti kanamasına sadece ağız hijyeni sorunları değil, bazı sistemik hastalıklar ya da vitamin eksikliklerinin de sebep olabileceğini söyleyen Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kadriye Merve Altıkat, ağız bakımı için önemli uyarılarda bulundu.