Asgari ücret 4 ayda eridi: Emekçinin cebinden 2 bin 953 TL buharlaştı!

DİSK-AR Ücret Kayıpları Raporu: Emek Gelirlerinde Yaşanan Kayıplar Ele Alınıyor

DİSK-AR tarafından hazırlanan aylık Ücret Kayıpları İzleme Raporu’nun üçüncüsü kamuoyu ile paylaşıldı. Rapor, vergi ve kesintiler ile enflasyonun emek gelirlerinde oluşturduğu kayıpları detaylı bir şekilde inceliyor. İşçiler, memurlar ve emeklilerin ücret, maaş ve aylıklarındaki azalışlar ile alım gücündeki erozyon raporda ele alınıyor.

Raporda, enflasyonun ve kesintilerin emek gelirleri üzerindeki olumsuz etkisine vurgu yapılıyor. Vergi ve kesintiler nedeniyle harcanabilir gelirler azalırken, enflasyon da bu gelirin alım gücünü aşındırıyor. Bu durum, gelir dağılımını daha da dengesizleştiriyor.

Raporda ayrıca, “(Mayıs 2025) Ocak, Şubat, Mart ve Nisan 2025’te emek gelirlerinde yaşanan birikimli kayıplar detaylı bir şekilde incelenmiştir. Gelecek aylarda da benzer birikimli kayıpların devam edeceği öngörülmektedir.

Şubat, Mart ve Nisan 2025’te işçi ücretleri, memur maaşları ve emekli aylıklarındaki toplam kaybın boyutu oldukça yüksek. TÜİK verilerine göre, bu dönemdeki yüzde 13,36’lık enflasyonun yol açtığı topam kayıp en az 176,6 milyar TL olarak hesaplanmıştır. Bu kayıpların artarak devam etmesi beklenmektedir.

Örneğin, net asgari ücrette yaşanan 2.953 TL’lik kayıp, asgari ücretin Temmuz 2025’te artırılması gerektiğini göstermektedir. Aynı şekilde, 31.400 TL ücret alan bir işçinin 4.195 TL, 40.700 TL ücret alan bir işçinin ise 5.311 TL enflasyon kaybı yaşadığı raporda belirtilmektedir.

Enflasyon karşısında gelir kaybı yaşanan diğer örnekler de raporda detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Bu kayıpların önlenmesi için önlem alınması gerektiği belirtilmektedir.

Related Posts

Küresel elektrik üretiminin yüzde 41’i yenilenebilir ve nükleer enerjiden sağlandı

Geçen yıl küresel çapta üretilen elektriğin yüzde 41’i yenilenebilir ve nükleer enerjiden elde edildi.

Demir fiyatları son 2 haftanın en yüksek seviyesinde

Demir cevheri fiyatları, Çin’in açıkladığı son teşvik paketleri ve ABD ile Çin arasındaki ticari gerilimin yumuşayacağına dair beklentilerin etkisiyle yükselişe geçerek son iki haftanın zirve seviyelerine ulaştı. Dalian Emtia Borsası’nda (DCE) Eylül …

Ekonomi ve piyasa yazısı yazmak ya da yazmamak

Türkiye’de siyasi gündem ne kadar gerilimli olursa olsun, her dönemde ekonomi ülkenin en önemli meselesi olduğu açıktır. Özellikle pandemiden sonra tüm dünyada tedarik zincirinin bozulmasıyla birlikte gıdaya erişimden enflasyona kadar pek çok alanda ciddi dengesizlikler yaşandı. ABD ve Çin dahil olmak üzere hiçbir ülke bu süreçten etkilenmeden çıkamadı. Bizim memlekette ise çoğu zaman insanlar kendi işine odaklanmak yerine, üzerine düşmeyen konular hakkında fikir yürütmeyi tercih eder. Siyaset,

Sebze fiyatları arttı vatandaş bedava fide kuyruğuna girdi

Ekonomik kriz nedeniyle alım gücü düşen vatandaş kuyruklara mahkûm edildi. Ucuz gıda kuyruklarının ardından bu kez de Kayseri’de bedava domates fidesi dağıtımında uzun kuyruklar oluştu.

Türkiye hidroelektrikte dünyanın ilk 10 ülkesi arasında

Türkiye, nisanda yayımlanan Global Energy Monitor raporuna göre, işletmede bulunan hidroelektrik kapasitesiyle dünyada en yüksek kapasiteye sahip 20 ülke arasında ilk 10’a girdi.

Halkbank, İran yaptırımları davasını ABD Yüksek Mahkemesi’ne taşıdı

Halkbank, İran yaptırımları davasını ABD Yüksek Mahkemesi’ne taşıdı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir