Aman dikkat: Halsizlik, yorgunluk gibi belirtileri hafife almayın!

B12 Vitaminin Önemi Hakkında Uzman Görüşleri

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Betül Mercan Çiftçi, B12 vitamininin sinir sistemi ve kan hücrelerinin oluşumunda kritik bir rol oynadığını belirtti. Ayrıca DNA sentezinde de önemli bir görev üstlendiğini vurgulayan Dr. Çiftçi, B12 vitamini eksikliği durumunda ortaya çıkabilecek belirtiler hakkında da bilgi verdi.

Dr. Betül Mercan Çiftçi, “B12 vitamini eksikliği durumunda uyuşma, karıncalanma, halsizlik, yorgunluk ve ciltte solgunluk gibi belirtiler görülebilir. Ayrıca dilde acıma ve büyüme gibi belirtiler de bu eksikliğe işaret edebilir” dedi.

‘B12 Eksikliği ve Sağlık Sorunları’

Uzmanlar, B12 eksikliğinin özellikle sinir sistemi üzerinde ciddi zararlara yol açabileceğini belirtiyor. Anemiye, homosistein artışına bağlı kalp hastalıklarına neden olabileceğini ifade eden Dr. Çiftçi, ayrıca B12 fazlalığının da sorunlara yol açabileceğini söyledi.

Dr. Betül Mercan Çiftçi, B12 vitaminin doğal olarak hayvansal kaynaklarda bulunduğunu vurgulayarak, “Kırmızı et, beyaz et, somon gibi balık türleri, süt ürünleri ve yumurta B12 açısından zengindir. Ancak vegan bireylerde eksiklik riski daha yüksek olabilir. Bu nedenle veganların takviye kullanması ya da B12’den zenginleştirilmiş ürünleri tercih etmesi gereklidir” şeklinde konuştu.

‘Erken Teşhis Hayati Önem Taşır’

Sağlık uzmanları, B12 eksikliği durumunda erken teşhisin sinir sistemi ve genel sağlık açısından hayati önem taşıdığını belirtiyor. Dr. Çiftçi, “Hafif eksikliklerde beslenme düzenlemesi yeterli olabilirken, orta düzeyde eksikliklerde ağızdan alınabilecek ilaçlar tercih edilir. Ciddi eksikliklerde ise enjeksiyon tedavisi gerekebilir. Her durumda tedavi planı, hastanın bireysel durumuna göre belirlenmelidir. B12 düzeyi düşüklüğü şikayetlerinde mutlaka tahlillerle doğru teşhis konulmalı ve doktora başvurulmalıdır” dedi.

Related Posts

Küçük bir hata büyük sorunlara yol açabilir! Yazın spor yaparken bu 5 yanlıştan kaçının

Yaz aylarında havaların ısınmasıyla birlikte açık hava aktivitelerine olan ilgi artıyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Safa Gürsoy, yaz sporlarında en sık yapılan 5 yanlışı anlattı, yazın spor yaralanmalarına karşı alınabilecek önlemleri sıraladı.

Türkiye’de 13 milyon kişi aynı derdi taşıyor: Şimdi de iyileşmek için kola içip, patates yiyorlar

Türkiye’de yaklaşık 13 milyon kişinin mücadele ettiği bu nörolojik sorun, iş gücü kaybından sosyal izolasyona kadar pek çok olumsuz sonucu beraberinde getiriyor. Uzun süredir kesin bir tedavisi bulunamayan migrene karşı insanlar çareyi bazen ilaçlarda, bazen ise TikTok’ta gördükleri sıra dışı önerilerde arıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan şap hastalığına karşı önlemler açıklaması: Hayvan satış yerleri geçici süreyle kapatıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan şap hastalığına karşı önlemler açıklaması: Hayvan satış yerleri geçici süreyle kapatıldı

Bilim insanları kalpte bir ‘Aç/Kapat’ düğmesi keşfetti… Ama ne işe yarıyor?

UT Arlington’daki bilim insanları, kolesterol dengesini bozan iltihabı engelleyen yeni bir enzim mekanizması keşfetti. Bu “aç/kapat” etkisi, kalp krizi ve diyabet riskini azaltabilir.

Cam şişelerdeki tehlike açığa çıktı: İşte yıllardır bilmediğimiz gizli gerçek

Fransa Gıda Güvenliği Ajansı’nın yayımladığı yeni araştırmaya göre, cam şişelerdeki içecekler, plastik şişelere kıyasla 5 ila 50 kat daha fazla mikroplastik içeriyor. Araştırma, bu mikroplastiklerin kaynağının cam şişe değil, metal kapaklardaki boyalar olduğuna dikkat çekiyor.

Psikolog Üyenin İcap Nöbeti Zaferi

Psikolog olan bir hastane çalışanı için ‘icap nöbeti’ davası açan sendika, mahkemeyi kazandı.