Prof. Dr. Tevfik Özlü açıkladı: HKU5 virüsü insana bulaşır mı?

Yarasalar Üzerinden Yeni Koronavirüs Endişesi!

Çin’in Wuhan kentindeki Viroloji Enstitüsü’nde yapılan araştırmalar sonucunda, yarasalar üzerinden bulaşıcı bir koronavirüs olan ‘HKU5’ adlı virüs tespit edildi. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, virüsün insanlara bulaşma potansiyeli konusunda açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Özlü, daha önce benzer virüslerin izole edildiğini belirterek, “Bu virüsün insanlar arasında bulaşıcı olup olmadığı konusunda henüz net bir bilgi bulunmamaktadır. Olsa dahi, bulaşma potansiyeline sahip olduğunu gösteren çalışmalar bulunmaktadır” dedi.

‘HKU5 Virüsü Dikkat Çekiyor’

‘HKU5’ virüsünün insan hücrelerine düşük seviyede bağlandığını belirten Prof. Dr. Özlü, “Bazı çalışmalar, virüsün yarasalar dışındaki memeli hayvanlara da bulaşabileceğini göstermektedir. Ancak, bu virüsün SARS-CoV-2’ye kıyasla daha düşük bir bulaşım potansiyeline sahip olduğu düşünülmektedir. Dolayısıyla, hızlı bir yayılma riski bulunmamaktadır” diye konuştu.

‘Bağışıklık Önemli Bir Avantaj Sağlıyor’

Prof. Dr. Tevfik Özlü, Covid-19 pandemisi sonrası kazanılan bağışıklık düzeyinin benzer virüslerle mücadelede avantaj sağlayabileceğini belirterek, “Pandemi sonrası oluşan bağışıklık, gelecekte benzer enfeksiyonlara karşı koruma sağlamaktadır. Yakın zamanda benzer tehditlerin ortaya çıkması düşük olasılıklıdır. Ancak, her zaman yeni virüslerin ortaya çıkma riski bulunmaktadır” dedi.

‘Hijyen ve Korunma Önemli’

Yabani hayvanlarla temasın sınırlandırılması ve temel hijyen kurallarına uyulmasının önemine değinen Prof. Dr. Özlü, “Yabani hayvanlardan kaynaklanan virüsler, insanların bu alanlara girmemesiyle önlenebilir. Ayrıca, kapalı ve havalandırılmayan ortamlarda bulaşma riski yüksektir. El hijyenine dikkat etmek ve hasta kişilerle teması sınırlandırmak gereklidir. Geçmiş pandemilerden edindiğimiz deneyimler, korunmada önemli bir rol oynamaktadır” şeklinde konuştu.

Related Posts

Küçük bir hata büyük sorunlara yol açabilir! Yazın spor yaparken bu 5 yanlıştan kaçının

Yaz aylarında havaların ısınmasıyla birlikte açık hava aktivitelerine olan ilgi artıyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Safa Gürsoy, yaz sporlarında en sık yapılan 5 yanlışı anlattı, yazın spor yaralanmalarına karşı alınabilecek önlemleri sıraladı.

Türkiye’de 13 milyon kişi aynı derdi taşıyor: Şimdi de iyileşmek için kola içip, patates yiyorlar

Türkiye’de yaklaşık 13 milyon kişinin mücadele ettiği bu nörolojik sorun, iş gücü kaybından sosyal izolasyona kadar pek çok olumsuz sonucu beraberinde getiriyor. Uzun süredir kesin bir tedavisi bulunamayan migrene karşı insanlar çareyi bazen ilaçlarda, bazen ise TikTok’ta gördükleri sıra dışı önerilerde arıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan şap hastalığına karşı önlemler açıklaması: Hayvan satış yerleri geçici süreyle kapatıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan şap hastalığına karşı önlemler açıklaması: Hayvan satış yerleri geçici süreyle kapatıldı

Bilim insanları kalpte bir ‘Aç/Kapat’ düğmesi keşfetti… Ama ne işe yarıyor?

UT Arlington’daki bilim insanları, kolesterol dengesini bozan iltihabı engelleyen yeni bir enzim mekanizması keşfetti. Bu “aç/kapat” etkisi, kalp krizi ve diyabet riskini azaltabilir.

Cam şişelerdeki tehlike açığa çıktı: İşte yıllardır bilmediğimiz gizli gerçek

Fransa Gıda Güvenliği Ajansı’nın yayımladığı yeni araştırmaya göre, cam şişelerdeki içecekler, plastik şişelere kıyasla 5 ila 50 kat daha fazla mikroplastik içeriyor. Araştırma, bu mikroplastiklerin kaynağının cam şişe değil, metal kapaklardaki boyalar olduğuna dikkat çekiyor.

Psikolog Üyenin İcap Nöbeti Zaferi

Psikolog olan bir hastane çalışanı için ‘icap nöbeti’ davası açan sendika, mahkemeyi kazandı.