Uzmanı uyarıyor: Çocuklarda emzik kullanım süresi uzadıkça çene yapısı bozuluyor

Dr. Öğr. Üyesi Esra Çifçi Özkan, çocukluk dönemindeki parmak emme, dudak ısırma, diş gıcırdatma ve tırnak yeme gibi kötü alışkanlıkların ihmal edildiği takdirde diş ve çene bozukluklarına yol açtığını söyledi. Özkan, “Emzik ve parmak emme, çocuklar uzun süre emzik kullanmaya devam eder ya da parmak emerlerse, dişlerin düzgün sıralanmasını engelleyebilir ve çene gelişimini olumsuz etkiler ” dedi.

Dr. Öğr. Üyesi Esra Çifçi Özkan, çocuğun sahip olduğu bazı kötü alışkanlıkların ortodontik anomaliye (diş ve çene bozukluklarına) neden olabileceğini söyledi. Çocuklarda en yaygın görülen kötü alışkanlıkların çocuğun yaşına, çevresine ve kişisel özelliklerine bağlı olarak değiştiğini aktaran Özkan, bebeklik döneminde başlayan ve orta çocuklukta yavaş yavaş kaybolan bu kötü alışkanlıkların dişlerin düzgün gelişmesini ve çene yapısını bozduğunu söyledi.

“Tırnak yeme alışkanlığı, üst ve alt dişlerin düzgün hizalanmasını engeller” 

Ortodontik problemler yaratmaması için erken yaşta tespit edilip müdahale edilmesi gerektiğini aktaran Dr. Öğr. Üyesi Özkan, “Emzik ve parmak emme, çocuklar uzun süre emzik kullanmaya devam eder ya da parmak emerlerse, dişlerin düzgün sıralanmasını engelleyebilir ve çene gelişimini olumsuz etkişler. Bu alışkanlıklar özellikle süt dişleri döneminde sorun yaratabilir. Dudak ısırma ve diş gıcırdatma da dişlerde aşınmalara, çene problemlerine ve dişlerin yanlış hizalanmasına yol açar. Tırnak yeme ise dişlerde aşınmalara yol açabilir. Bu durum, dişlerin şeklinin bozulmasına ya da kırılmasına neden olur. Tırnak yeme alışkanlığı, üst ve alt dişlerin düzgün hizalanmasını engeller. Dişler, sürekli olarak parmakla temas ettiği için, çapraşıklaşma veya dişlerin doğru şekilde kapanmaması gibi sorunlar gelişebilir. Tırnak yeme, çene kaslarını gerebilir. Bu durum uzun süre devam eder ise çene ekleminde (TMJ) sorunlara yol açar ” ifadelerini kullandı.

“Ağızdan nefes alma, çene yapısının gelişimini olumsuz etkiler”

Özkan, “Ağızdan nefes alma, burun tıkanıklığı ya da alışkanlık olarak ağızdan nefes alma, çene yapısının ve dişlerin gelişimini olumsuz etkiler. Özellikle alt çenenin geri çekilmesine ve üst dişlerin çıkmasına yol açabilir. Sıkı gülme ya da yüz kaslarını aşırı kullanma, bazı çocuklar ya da yetişkinler gülme sırasında kaslarını çok fazla kullandığından çene yapısı etkilenebilir ” diye konuştu. (DHA)


Yine mi! ‘Uzak Şehir’de levirattan doğan aşk hikâyesi…


Günün öne çıkan haberleri

TIKLAYIN | İhraç edilen Ebru Eroğlu ile ilgili YDK kararına T24 ulaştı

TIKLAYIN | Annesi silahlı saldırıda öldürülen 9 aylık bebek yolda emeklerken bulundu

TIKLAYIN | Ertuğrul Özkök: Bahçeli’nin yanındaki bu iki sivili geçen cuma nerede gördük?

TIKLAYIN | Spor yazarları Gaziantep-Galatasaray maçını değerlendirdi: Bu oyunla nereye kadar

TIKLAYIN | Oyuncu Melisa Sözen’in ‘YPJ’li kadın’ rolü sebebiyle ifadesi alındı

TIKLAYIN | Tanju Özcan’dan AKP’li meclis üyesine: 78 insan ölmüş, sen neye gülüyorsun, utanma duygunu yitirdin mi!

 

Related Posts

Bilim insanları kalpte bir ‘Aç/Kapat’ düğmesi keşfetti… Ama ne işe yarıyor?

UT Arlington’daki bilim insanları, kolesterol dengesini bozan iltihabı engelleyen yeni bir enzim mekanizması keşfetti. Bu “aç/kapat” etkisi, kalp krizi ve diyabet riskini azaltabilir.

Cam şişelerdeki tehlike açığa çıktı: İşte yıllardır bilmediğimiz gizli gerçek

Fransa Gıda Güvenliği Ajansı’nın yayımladığı yeni araştırmaya göre, cam şişelerdeki içecekler, plastik şişelere kıyasla 5 ila 50 kat daha fazla mikroplastik içeriyor. Araştırma, bu mikroplastiklerin kaynağının cam şişe değil, metal kapaklardaki boyalar olduğuna dikkat çekiyor.

Psikolog Üyenin İcap Nöbeti Zaferi

Psikolog olan bir hastane çalışanı için ‘icap nöbeti’ davası açan sendika, mahkemeyi kazandı. 

Kara Veba geri mi döndü? İlk kez insandan insana bulaştı: ‘Zatürreyle geçiyor’

Yüzyıllar boyunca tarihin en ölümcül hastalıklarından biri olarak anılan veba, 2023 yılında yeniden ortaya çıktı. İç Moğolistan’da kaydedilen son vakalarda, tarihte ilk kez insandan insana bulaşma ihtimali gündeme geldi. Bir ailenin üç ferdinde art arda görülen enfeksiyon, vebanın sessizce yön değiştirdiğini mi gösteriyor?

İlaçtan zehirlendi: 17 yaşındaki hasta helikopter ambulansla Ağrı’ya sevk edildi

İlaç zehirlenmesi nedeniyle hastaneye kaldırılan 17 yaşındaki genç, gelişen ritim bozukluğu sonrası helikopter ambulansla Ağrı’daki yoğun bakım ünitesine sevk edildi.

Bilim insanları en sağlıklı öğle yemeğini açıkladı: Tavuk değil, et değil, sebzelerden iki kat daha sağlıklı!

Bilim insanları, en sağlıklı öğle yemeğinin tavuk veya kırmızı et değil, baklagiller olduğunu açıkladı.