Uzmanı uyarıyor: Çocuklarda emzik kullanım süresi uzadıkça çene yapısı bozuluyor

Dr. Öğr. Üyesi Esra Çifçi Özkan, çocukluk dönemindeki parmak emme, dudak ısırma, diş gıcırdatma ve tırnak yeme gibi kötü alışkanlıkların ihmal edildiği takdirde diş ve çene bozukluklarına yol açtığını söyledi. Özkan, “Emzik ve parmak emme, çocuklar uzun süre emzik kullanmaya devam eder ya da parmak emerlerse, dişlerin düzgün sıralanmasını engelleyebilir ve çene gelişimini olumsuz etkiler ” dedi.

Dr. Öğr. Üyesi Esra Çifçi Özkan, çocuğun sahip olduğu bazı kötü alışkanlıkların ortodontik anomaliye (diş ve çene bozukluklarına) neden olabileceğini söyledi. Çocuklarda en yaygın görülen kötü alışkanlıkların çocuğun yaşına, çevresine ve kişisel özelliklerine bağlı olarak değiştiğini aktaran Özkan, bebeklik döneminde başlayan ve orta çocuklukta yavaş yavaş kaybolan bu kötü alışkanlıkların dişlerin düzgün gelişmesini ve çene yapısını bozduğunu söyledi.

“Tırnak yeme alışkanlığı, üst ve alt dişlerin düzgün hizalanmasını engeller” 

Ortodontik problemler yaratmaması için erken yaşta tespit edilip müdahale edilmesi gerektiğini aktaran Dr. Öğr. Üyesi Özkan, “Emzik ve parmak emme, çocuklar uzun süre emzik kullanmaya devam eder ya da parmak emerlerse, dişlerin düzgün sıralanmasını engelleyebilir ve çene gelişimini olumsuz etkişler. Bu alışkanlıklar özellikle süt dişleri döneminde sorun yaratabilir. Dudak ısırma ve diş gıcırdatma da dişlerde aşınmalara, çene problemlerine ve dişlerin yanlış hizalanmasına yol açar. Tırnak yeme ise dişlerde aşınmalara yol açabilir. Bu durum, dişlerin şeklinin bozulmasına ya da kırılmasına neden olur. Tırnak yeme alışkanlığı, üst ve alt dişlerin düzgün hizalanmasını engeller. Dişler, sürekli olarak parmakla temas ettiği için, çapraşıklaşma veya dişlerin doğru şekilde kapanmaması gibi sorunlar gelişebilir. Tırnak yeme, çene kaslarını gerebilir. Bu durum uzun süre devam eder ise çene ekleminde (TMJ) sorunlara yol açar ” ifadelerini kullandı.

“Ağızdan nefes alma, çene yapısının gelişimini olumsuz etkiler”

Özkan, “Ağızdan nefes alma, burun tıkanıklığı ya da alışkanlık olarak ağızdan nefes alma, çene yapısının ve dişlerin gelişimini olumsuz etkiler. Özellikle alt çenenin geri çekilmesine ve üst dişlerin çıkmasına yol açabilir. Sıkı gülme ya da yüz kaslarını aşırı kullanma, bazı çocuklar ya da yetişkinler gülme sırasında kaslarını çok fazla kullandığından çene yapısı etkilenebilir ” diye konuştu. (DHA)


Yine mi! ‘Uzak Şehir’de levirattan doğan aşk hikâyesi…


Günün öne çıkan haberleri

TIKLAYIN | İhraç edilen Ebru Eroğlu ile ilgili YDK kararına T24 ulaştı

TIKLAYIN | Annesi silahlı saldırıda öldürülen 9 aylık bebek yolda emeklerken bulundu

TIKLAYIN | Ertuğrul Özkök: Bahçeli’nin yanındaki bu iki sivili geçen cuma nerede gördük?

TIKLAYIN | Spor yazarları Gaziantep-Galatasaray maçını değerlendirdi: Bu oyunla nereye kadar

TIKLAYIN | Oyuncu Melisa Sözen’in ‘YPJ’li kadın’ rolü sebebiyle ifadesi alındı

TIKLAYIN | Tanju Özcan’dan AKP’li meclis üyesine: 78 insan ölmüş, sen neye gülüyorsun, utanma duygunu yitirdin mi!

 

Related Posts

Duyan inanamıyor! Vücudundaki 5 böbrekle yaşıyor

Hastalığı nedeniyle iki kez organ nakli yapılan ve bu organlar da bir süre sonra işlevsiz hale gelen 30 yaşındaki Rabia Çınarkaya’ya üçüncü kez böbrek nakledildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan duyurdu: Bir SMA ilacı daha geri ödeme listesine alındı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, bir SMA ilacını daha geri ödeme listesine eklediklerini bildirdi.

Hakem Abdullah Buğra Taşkınsoy Hastaneye Sevk Edildi

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Ziraat Türkiye Kupası yarı finalinde TÜMOSAN Konyaspor ile Galatasaray arasında oynanan maçın öncesinde rahatsızlık geçiren hakem Abdullah Buğra Taşkınsoy’un hastaneye sevk edildiğini açıkladı. TFF’den yapılan …

Gizli Kalp Problemleri Ani Ölümlere Yol Açabiliyor

Gizli kalp problemleri ölüme neden olabilir Kalbinizi tanıyarak spor yapın BURSA – Halı sahalarda artan ölümlerin ardında gizli kalp problemleri bulunabileceğine dikkat çeken Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli Kardiyoloji …

Doç. Dr. Sibel Özcan: “Kronik ağrı çözümsüz değildir”

Doç. Dr. Sibel Özcan: “Kronik ağrı çözümsüz değildir” ELAZIĞ – Fırat Üniversitesi Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Algoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sibel Özcan, kronik ağrılar hakkında bilgiler verdi. Doç. Dr. Sibel …

Türk doktorlardan tıp tarihinde dünyada bir ilk

Canlı insan hücrelerinin genetik mühendislik kullanılarak yeniden programlanması ile üretilen Descartes-08 adlı ilaç otoimmun hastalıklarda çok başarılı sonuçlar gösterdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir