22 konteyner Avrupa’nın kapısından döndü: İhracatta büyük kriz

Ege Bölgesi’nin en önemli tarım ürünlerinden biri olan çekirdeksiz kuru üzümde ihracat krizine neden olan gelişmeler yaşanıyor. Son aylarda tarım ilacı kalıntısı ve aflatoksin nedeniyle Avrupa Birliği’nden geri dönen Türk tarım ürünlerine şimdi de kuru üzüm eklendi. Son bir ayda 22 konteyner kuru üzümün Avrupa’dan geri döndüğü belirtilirken, ihracatçılar sıkı analizler nedeniyle yurtdışı siparişlerini karşılamakta zorlanıyor.

İHRACATÇILAR VE ÜRETİCİLER ZOR DURUMDA

erhangulenc.com‘dan Sinan Doğan‘ın haberine göre, Ege İhracatçı Birlikleri verilerine göre, geçen sezon 207 bin ton ihracat karşılığı 490 milyon dolar gelir elde edilirken, bu yıl 1 Eylül’den itibaren gerçekleştirilen 76 bin tonluk ihracat 270 milyon dolara ulaştı. Ancak yaşanan sorunlar nedeniyle ihracatta büyük bir duraksama yaşanıyor.

Bölgenin en büyük kuru üzüm ihracatçılarından birinin ortağı, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, analizlerin sıkılaştırılmasının hayati önem taşıdığını belirterek, “Bir ayda 22 konteyner kuru üzüm Avrupa’dan geri döndü. Eğer kontroller daha da artarsa, bu rakam 222 konteynere çıkabilir. Üretici, tüccar ve ihracatçı büyük risk altında” dedi.

“TÜRKİYE ZEHİR YİYOR”

Adının açıklanmasını istemeyen bir ihracatçı, tarım sektöründeki denetimsiz ilaç kullanımına dikkat çekerek, “Avrupa’nın yasakladığı tarım ilaçları Türkiye’de rahatça satılıyor. Orijinal bir ilacın fiyatı 1000 TL iken, merdiven altı üretilen çakma ilaçlar 100 TL’ye alıcı buluyor. Üreticiler bilinçsizce bu ilaçları kullanıyor ve sonuçta ihracatta büyük kayıplar yaşanıyor” ifadelerini kullandı.

İHRACATÇIDAN ÇAĞRI: “DEVLET KONTROLÜ ELE ALMALI”

Sektördeki denetimsizlik nedeniyle ciddi kayıplar yaşandığını vurgulayan ihracatçılar, devletin piyasada kontrol mekanizmasını güçlendirmesi gerektiğini belirtti. Ürünlerin analiz süreçlerinin maliyetli olduğunu vurgulayan bir sektör temsilcisi, “Her analiz için 3.700 TL ödüyoruz. Ürün analiz edilmeden gönderilemez. Ancak limit üstü ilaç kalıntısı, süresi geçmiş kimyasallar ve Avrupa’nın yasakladığı ilaçlar sıkça karşımıza çıkıyor” dedi.

GERİ DÖNEN ÜRÜNLER BÜYÜK MADDİ KAYIP

İhracatçı, Avrupa’dan geri dönen ürünlerin ciddi ekonomik kayıplara yol açtığını belirterek, “Bir konteyner ürün geri döndüğünde, 30 konteyner malın karını kaybediyoruz. Eğer bu sorun çözülmezse, üretici ve ihracatçı birlikte batma noktasına gelir” şeklinde konuştu.

SEKTÖR ALARMDA: İHBAR HATTI KURULUYOR

Sorunun çözümü için ihracatçılar, Tarım İl Müdürlükleri ile birlikte ihbar hattı kurarak üretici ve ilaç bayilerini denetlemeye hazırlanıyor. Ancak sektör temsilcileri, merkezi idare olmadan alınan önlemlerin yetersiz kalacağını ve tarımsal üretimde daha sıkı denetim mekanizmalarının devreye alınması gerektiğini vurguluyor.

Related Posts

TÜSİAD’ın raporu ortaya çıkardı: Alarm veriyor önlem almak kaçınılmaz hale geldi

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD), PwC Türkiye iş birliğiyle bir rapor hazırladı. “Yaşlılık Politikaları Araştırması: Demografik Dönüşüm ve İhtiyaçlar” raporunda Türkiye’nin dünya ortalamasından daha hızlı yaşlandığına dikkat …

Uzman isim yıl sonu tahminini açıkladı! Altın yatırımcısına kritik uyarı

Piyasa uzmanı İslam Memiş, televizyon programında yaptığı açıklamalarda, özellikle gümüşün yıl sonuna doğru daha avantajlı bir yatırım aracı olabileceğine dikkat çekti. Altının ons fiyatında 3280–3380 dolar bandına işaret eden Memiş, jeopolitik …

Eskişehirli iş adamı Avrupa ülkesinde kulüp satın aldı!

Kuzey Makedonya futbolunun köklü kulüplerinden biri olan Tikves Kavadarci, artık Türk bir iş insanının yönetiminde. Eskişehirspor’un eski başkanlarından Osman Taş, kulübün çoğunluk hissesini devralarak Tikves’in yeni sahibi oldu.

Ankara ile Şam arasında hava köprüsü kuruldu: İlk uçuş gerçekleşti

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara Esenboğa Havalimanı’ndan Şam Uluslararası Havalimanı’na ilk uçuşun gerçekleştiğini bildirdi. Uraloğlu yaptığı açıklamada “Ankara-Şam hattında pazartesi, cuma ve pazar günleri olmak üzere haftada 3 gün karşılıklı direkt seferler olacak” ifadelerini kullandı.

Zamlar yağmur gibi yağmadan son çıkış! Erdoğan o yetkisini kullanacak mı?

TÜİK’in açıkladığı tüketici fiyatları (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyatları Endeksi’nde (Yİ-ÜFE) gerçekleşen haziran artışlarıyla birlikte Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve buna bağlı maktu vergi artışları da ortaya çıktı. Mevcut tarife listelerine göre hesaplanan bu maktu artışları uygulamaya koymama, sıfırlama, yüzde düşürme ya da yüzde 50 artırma yetkisi Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’da.

Mehmet Şimşek TÜİK’in enflasyonunu değerlendirdi: Vatandaşlarımız müsterih olsun

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TÜİK’in açıkladığı haziran enflasyonunu değerlendirdi. Şimşek, “Vatandaşlarımız müsterih olsun, gıda ve dayanıklı tüketimden eğitime, ulaştırmadan birçok sektöre kadar enflasyonda belirgin yavaşlama başladı, bu eğilim sürecek” ifadelerini kullandı.