22 konteyner Avrupa’nın kapısından döndü: İhracatta büyük kriz

Ege Bölgesi’nin en önemli tarım ürünlerinden biri olan çekirdeksiz kuru üzümde ihracat krizine neden olan gelişmeler yaşanıyor. Son aylarda tarım ilacı kalıntısı ve aflatoksin nedeniyle Avrupa Birliği’nden geri dönen Türk tarım ürünlerine şimdi de kuru üzüm eklendi. Son bir ayda 22 konteyner kuru üzümün Avrupa’dan geri döndüğü belirtilirken, ihracatçılar sıkı analizler nedeniyle yurtdışı siparişlerini karşılamakta zorlanıyor.

İHRACATÇILAR VE ÜRETİCİLER ZOR DURUMDA

erhangulenc.com‘dan Sinan Doğan‘ın haberine göre, Ege İhracatçı Birlikleri verilerine göre, geçen sezon 207 bin ton ihracat karşılığı 490 milyon dolar gelir elde edilirken, bu yıl 1 Eylül’den itibaren gerçekleştirilen 76 bin tonluk ihracat 270 milyon dolara ulaştı. Ancak yaşanan sorunlar nedeniyle ihracatta büyük bir duraksama yaşanıyor.

Bölgenin en büyük kuru üzüm ihracatçılarından birinin ortağı, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, analizlerin sıkılaştırılmasının hayati önem taşıdığını belirterek, “Bir ayda 22 konteyner kuru üzüm Avrupa’dan geri döndü. Eğer kontroller daha da artarsa, bu rakam 222 konteynere çıkabilir. Üretici, tüccar ve ihracatçı büyük risk altında” dedi.

“TÜRKİYE ZEHİR YİYOR”

Adının açıklanmasını istemeyen bir ihracatçı, tarım sektöründeki denetimsiz ilaç kullanımına dikkat çekerek, “Avrupa’nın yasakladığı tarım ilaçları Türkiye’de rahatça satılıyor. Orijinal bir ilacın fiyatı 1000 TL iken, merdiven altı üretilen çakma ilaçlar 100 TL’ye alıcı buluyor. Üreticiler bilinçsizce bu ilaçları kullanıyor ve sonuçta ihracatta büyük kayıplar yaşanıyor” ifadelerini kullandı.

İHRACATÇIDAN ÇAĞRI: “DEVLET KONTROLÜ ELE ALMALI”

Sektördeki denetimsizlik nedeniyle ciddi kayıplar yaşandığını vurgulayan ihracatçılar, devletin piyasada kontrol mekanizmasını güçlendirmesi gerektiğini belirtti. Ürünlerin analiz süreçlerinin maliyetli olduğunu vurgulayan bir sektör temsilcisi, “Her analiz için 3.700 TL ödüyoruz. Ürün analiz edilmeden gönderilemez. Ancak limit üstü ilaç kalıntısı, süresi geçmiş kimyasallar ve Avrupa’nın yasakladığı ilaçlar sıkça karşımıza çıkıyor” dedi.

GERİ DÖNEN ÜRÜNLER BÜYÜK MADDİ KAYIP

İhracatçı, Avrupa’dan geri dönen ürünlerin ciddi ekonomik kayıplara yol açtığını belirterek, “Bir konteyner ürün geri döndüğünde, 30 konteyner malın karını kaybediyoruz. Eğer bu sorun çözülmezse, üretici ve ihracatçı birlikte batma noktasına gelir” şeklinde konuştu.

SEKTÖR ALARMDA: İHBAR HATTI KURULUYOR

Sorunun çözümü için ihracatçılar, Tarım İl Müdürlükleri ile birlikte ihbar hattı kurarak üretici ve ilaç bayilerini denetlemeye hazırlanıyor. Ancak sektör temsilcileri, merkezi idare olmadan alınan önlemlerin yetersiz kalacağını ve tarımsal üretimde daha sıkı denetim mekanizmalarının devreye alınması gerektiğini vurguluyor.

Related Posts

Haluk Görgün: IDEF-2025’e 96 ülke katılacak

SAVUNMA Sanayii Başkanı Haluk Görgün, 22-27 Temmuz tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı-2025’in (IDEF) salı günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılacağı törenle açılacağını söyledi.

İzmir’de Taşıt Sayısı Artıyor

TÜİK verilerine göre, İzmir’de trafiğe kayıtlı taşıt sayısı %7,9 artarak 2.02 milyon oldu.

Euro Bölgesi’nde enflasyon mayısta yükseldi

Euro Bölgesi enflasyon oranı Haziran ayında yükseliş kaydetti. Buna göre enflasyon oranı Haziran’da yüzde 2 olarak gerçekleşti.

Aydın’da Konut Satışları Yüzde 28 Arttı

Aydın’da 2025 Haziran ayında konut satışları, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 28 artış göstererek 2 bin 66 adede ulaştı. İlk elden satışlar ve ipotekli satışlar da önemli artışlar kaydetti.

Çiftçilere Hırsız Nöbeti

Kastamonu’da sarımsak hasadı yapan çiftçiler, hırsızlardan korumak için tarlalarında nöbet tutuyor.

‘Kongre, sağlık ve spor turizmi çok potansiyelli’

Antalya ve Gazipaşa havalimanlarından 12 Temmuz günü 100 bin 646 yabancı ziyaretçi giriş yaptı. Bu veri son 5 yılın temmuz aylarında kaydedilen en yüksek günlük yabancı ziyaretçi sayısı oldu.